Een stobbenfrees of stronkenfrees is een machine die gebruikt wordt om verschillende soorten planten te verwijderen, maar ook struiken, heggen, boomwortels en zelfs bamboe kunnen ermee verwijderd worden. Een stronkenfrees is het ideale gereedschap om dergelijke obstakels te verwijderen, en verdient dan ook een woordje uitleg.

stobbenfrees

Hoe werkt een stobbenfrees precies?

Stobbenfrezen zijn machines waarmee je boomstronken verwijdert, waarbij deze als het ware worden ‘uitgefreesd’. Het apparaat is uitgerust met een soort zwenkarm, waarop een freeswiel geplaatst wordt met scherpe, harde beitels. Deze zijn doorgaans vervaardig uit wolfraam carbide (of widia), een materiaal dat bijna even hard is als diamant. Het wiel draait ongeveer 1500 toeren per minuut en versnippert de boomstronk zowel boven de grond als onder de grond tot pulp of snippers.

Niet langer uitgraven dankzij een stronkenfrees!

Een stronkenfrees kan overal gebruikt worden (zoals een zanderige ondergrond), waardoor het dus niet nodig is om de boomstronk uit te graven. De widia is dan wel een erg harde legering, de beitels zullen na verloop van tijd wel afslijten – bijvoorbeeld door contact met harde stenen of metaal onder de grond. De beitels regelmatig vervangen is dus essentieel om de stronkenfrees efficiënt te kunnen blijven gebruiken!

Het nut van een frees bij het aanleggen van bestrating

Ook bij het leggen van bestrating bewijst een stronkenfrees zijn nut. Over het algemeen kan een dergelijke machine de stronk tot op een diepte van wel 45 centimeter verwijderen onder het maaiveld, maar bij het aanleggen van bestrating is dat zelfs niet nodig. Tot 20 centimeter diep frezen is meer dan voldoende, aangezien het resterende pulp en zaagsel na het frezen zich gewoon met het onderliggende zand vermengt en verteerd wordt.

Het overschot aan pulp kun je vervolgens gewoon bij het compost deponeren, of over de borders verspreiden. Daarbij hoef je vaak niets af te voeren, tenzij je van plan bent bestrating aan te leggen: een stevige ondergrond is hierbij immers van groot belang, en dat kan enkel als je de snippers verwijdert en proper zand gebruikt als basis.

Een stobbenfrees huren

Een manier om doelgericht met een stronkenfrees te kunnen werken is door deze te huren. Zo kun je ze zelf bedienen, mits je over de juiste vaardigheid beschikt. Het gaat immers om een zeer sterke, zware machine die schade kan aanrichten als er niet goed mee wordt omgesprongen. Een degelijke uitrusting, zoals bescherming voor het gehoor en het gezicht, is dan ook aangeraden.

Als je echter goed kunt omspringen met een dergelijke machine, is het het ideale gereedschap om snel boomstronken te verwijderen en plaats te maken voor onder andere bestrating. Het huren van een stronkenfrees kan een oplossing zijn, maar een specialist zorgt voor een snel, veilig en doelgericht resultaat en zal na afloop uw tuin netjes achterlaten door al het afval mee te nemen.

Een stronkenfrees huren komt daarbij veel goedkoper uit dan het inhuren van een specialist, en geeft je veel meer vrijheid om precies te werken zoals je het zelf wil!

5 zekerheden om wortelweg te kiezen

  • Zelf geen gedoe!
  • Tuin direct bewerkbaar
  • Deskundige hoveniers aan het werk
  • Betaalbaar zonder zorgen
  • Snelle service op maat